Get Adobe Flash player

Bron: NH Nieuws

Pin It

Eerste prijs scholen - De Boswaid

Pin It

Eerste prijs: Liam Walsh Tweede prijs: Ole en Jonah Derde prijs: Nina Zentveld

Pin It

Opening van een bijzonder Ku(n)stwerk door kinderen:

Het grootste Zeepanorama uit plastic soep!

Bergen, 22 oktober 2018

Egmond aan Zee krijgt er tijdelijk een uniek kunstwerk bij. Vrijdagmiddag 2 november wordt een 14 meter lang Zeepanorama onthuld. Dat is het sluitstuk van een project waar 12 basisscholen aan meedoen en tegelijk ook de aftrap van een nieuw educatief/creatief centrum in de badplaats: ‘Terug naar de Kust’ (www.ikwilterugnaardekust.nl).


De basisschoolkinderen hebben al een bezoek gebracht aan het centrum dat zich richt op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Zaterdag 3 november gaan de deuren open voor publiek.
Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij ‘Terug naar de Kust’ en bouwden naast een eigen werkstuk mee aan het Zeepanorama van maar liefst 14 meter.


Slippers, netten, doppen en petflessen
Slippers, netten, doppen en petflessen
Het Ku(n)stwerk dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont een enorme bultrug, die omgeven is door haaien uit slippers, roggen van doppen, tonijnen uit petflessen en zeeanemonen uit netten. Het kunstwerk is drie weken te zien. Ook tijdens de beroemde Fjoertoer (www.fjoertoeregmond.nl) wordt het uitgelicht.


Groot kinderkoor (flasmob)
Ruim honderdvijftig schoolkinderen zullen tijdens de opening het lied ‘Terug naar de kust’ zingen. Dat is ook het startschot voor een expositie binnen het nieuwe centrum Terug naar de Kust. Bezoekers kunnen de kunstwerken bewonderen die de afgelopen twee maanden zijn gemaakt door de jonge schooljutters uit de gemeente Bergen. Grote lijstwerken, vogels, vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap; ‘verlos de zee en stranden van al haar plastic’ en vooral:
‘Ruim je rommel op!’

Gouden Kaak uitgereikt
Alle werken van de leerlingen dingen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Kaak die 2 november aan de winnende school wordt uitgereikt. Het hele project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen. Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geïnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar vooral creatieve programma.


Programma 2 november 2018:
10.00 – 13.00 uur uur: Centrum ‘Terug naar de Kust’ geopend voor de pers
13.15 uur: ontvangst de Werf (hoofdstrandopgang)
13.30 uur: Opening door Bert Walthaus (TV acteur – Man Bijt Hond) en uitreiking van ‘de
Gouden kaak’ (prijs voor de winnende school).
Officiële openingshandeling Zeepanorama – Wethouders Jan Houtenbos en Michiel van den
Busken (gemeente Bergen) samen met Mysterie Guests?
Optreden zangeres Evelyn Kallansee met Bergense Jutters


Meer informatie /aanmelding:
Voor aanmelding en vragen aan ‘Terug naar de Kust’ kunt u contact opnemen met:
Berry Holtslag / Marianne Houthuijse, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,T 06 5080 5796
Terug naar de Kust – Voorstraat 82, Egmond aan zee
Woordvoerder gemeente: Marjolein Heidema, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T 088 9097241

Wilt u vooraf contact met organisatie of school? Neem dan contact op met Berry Holtslag /
Marianne Houthuijse, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,T 06 5080 5796


In Bergen hebben de scholen herfstvakantie in de week van 20-27 oktober.

Pin It

 Deze geweldige ku(n)stwerken zijn door de deelnemende scholen gemaakt. Klik hier om de foto's op groot formaat te bekijken.

Pin It

Het eerste project ‘Ik wil terug naar de Kust’ gaat van start! Het was een race tegen de klok maar Gejut heeft voor haar project een onderkomen gevonden in het voormalig postkantoor van Egmond aan Zee. Maar liefst twaalf scholen uit de gemeente Bergen hebben zich aangemeld. Op donderdag 20 september a.s. trapt de Van Reenenschool af en daarna volgen de andere scholen.

Project 1

Deelnemende scholen binnen de gemeente Bergen:

 • Van Reenenschool
 • De Boschschool
 • De Windhoek
 • De Boswaid
 • De Europese school
 • De Branding
 • De Sint Jozefschool
 • De Lucebertschool
 • De Driemaster
 • De Mathieu Wiegmanschool
 • De Ruimte

Copyright © 2019 Gejut - Ik wil terug naar de kust  Rights Reserved.